Menu

Cart

Kanto SUB8 aktív mélyláda teszt

Egy kisméretű aktív hangfalpár vagy kompakt házimozi sok esetben basszushiánnyal küzd. Az izgalmas mélyhangokért nem kell feltétlenül nagyobb hangfalakra váltani. Elég lehet egy aktív mélyláda hozzáadása. A Kanto SUB8 azoknak készült, akik megfizethető, de azért jó minőségű mélysugárzót szeretnének. Neve nem cseng úgy, mint a nemzetközi hangfalgyártó óriásoké. Éppen ebből kovácsolhat előnyt, ha a kedvező áráért igényes basszusokat képes felmutatni.

 

 

Mellébeszélés nélkül

 

A Kanto SUB8 képességeihez nem mellékelt a gyártója gyanúsan fennhéjázó ígéreteket. Aktív mélysugárzó viszonylatban viszonylag kisméretűnek számít, doboza és 20 cm-es, papír membrános hangszórója is. D osztályú erősítőt tartalmaz, 125 W folyamatos és 250 W rövid időre biztosítható csúcsteljesítménnyel. Frekvencia-átvitele 35 Hz-től 175 Hz-ig tart. Ára e sorok írásakor 120 000 forint. Az összkép realista, nem sejteti, hogy megtáncoltatja a konyhaszekrényben porosodó borospoharakat. Nem is arra készült.

 

A Kanto fő profilját állványra (vagy esetleg polcra) helyezhető aktív hangfalak képezik. Közéjük tartozik az aprócska YU2 és nagyobb testvére, a YU6 és nem szabad elfelejteni az audiofil képességű TUK-ot sem. Az előbb említett modellek mindegyikén található aktív mélysugárzó kimenet. Árban és dizájnban is harmonikus társnak tűnik hozzájuk a SUB8. De ha valaki teljesen más gyártótól származó hangrendszert birtokol, ahhoz is társítható, amennyiben kedvezőbb árú és méretben nem hivalkodó mélynyomó a cél.

 


Kanto SUB8 fehér aktív mélyláda

 

Küllem

 

A Kanto SUB8 megjelenése letisztult, mellőzi az extravagáns részleteket. Éppen ezért sok környezetbe feltűnés nélkül beilleszthető. Matt fekete, vagy matt fehér színben kapható dobozának széleit lekerekítették. Az előre néző hangszórót fémrács takarja el. A doboz masszív gumitalpakon áll. Nem világít LED vagy kijelző az előlapon akkor sem, ha aktív üzemállapotba lép az elektronika.

 


Kanto SUB8 fehér aktív mélyláda

 

Hátul viszont található állapotjelző LED, az erősítőt tartalmazó panelen, egy IEC 7 (másnéven magnó, borotva, vagy piskóta) tápaljzat és egy főkapcsoló társaságában. Sztereó RCA bemenet fogadja a jelet.

 


Kanto SUB8 aktív mélyláda hátlap

 

A mélysugárzó hátulján jelszint (hangerő) vezérlésre és alul-áteresztő szűrő hangolásra is van lehetőség. Utóbbi 40-től 120 Hz-ig változtatható. Ezeken kívül még egy fáziskapcsolót tartalmaz a Kanto SUB8 hátlapja. Az összkép meglehetősen egyszerű, de mi kéne még egy belépőszintű mélysugárzóra? Az olvasóban felmerülhet a kérdés, hogy rendelkezik-e automatikus jelérzékeléssel a SUB8. Igen, ha kap jelet, bekapcsol, huzamosabb üresjárat esetén pedig készenléti állapotba lép az elektronika. A hátsó főkapcsoló nem csak "ki" és "be" állást, hanem köztes "auto" üzemmódot is kínál, azzal érhető el az automatikus jelérzékelés.

 


Kanto SUB8 aktív mélyláda hátlap

 

Használat közben

 

A kipróbálás 20 négyzetméteres szobában történt. A mélyláda először ugyancsak Kantótól származó YU2 aktív hangfalpárat egészített ki. Néhány nappal később nagyobb méretű Argon Audio Fenris A4 hangsugárzók társaságában is üzemelt. Végül Triangle BR03 BT hangfalakkal is kipróbáltuk. A Kanto SUB8 beállítása gyerekjáték volt, pár perc alatt bevetésre készen állt a szoba sarkában. Az automatikus jelérzékelés működött, de kicsit erősebb mélyhang jelre volt szükség ahhoz, hogy felébredjen az erősítője. A jelszintet (hangerőt) és levágási frekvenciát a szoba, hangfalak és saját ízlésünk függvényében állíthattuk be. Belépő kategóriás mélyládák nem mindig reagálnak pontosan az említett finombeállításokra. A Kanto SUB8 meglepően kontrollálható volt ilyen értelemben. Nagy tartományban lehetet változtatni a hangnyomásszintjét és a vágási frekvencia módosítására is egyértelmű módon reagált.

 


Kanto SUB8 aktív mélyláda

 

Hangminőség

 

A Kanto SUB8 apró rokonai, a YU2 aktív hangsugárzók mellett jelentett óriási támogatást. A kis hangfalak önmagukban szinte semmit nem tudtak kipréselni 80 Hz alatt, ezért a hangélmény hiányos volt. A SUB8 kikerekítette a hangmezőt, visszahozta zenék, filmek súlyát, erejét és energiáját. A nagyobb méretű Argon hangfalak társaként is kiszélesítette a basszusokat és jobb kontrasztot, több határozottságot adott a lábdoboknak, basszusgitárnak, dörrenő, robbanó, morajló hangeffektusoknak.

 

A 16,5 cm-es mélyközépsugárzóval szerelt Triangle hangfalak esetében mélyláda nélkül szárazabb, szikárabb volt az összkép. Tehát még a hagyományos, állványos méretű dobozok mellett is képes volt kicsit izgalmasabb, testesebb hangmezőt létrehozni a SUB8. Viszont, a Triangle hangsugárzók mélyhangjait már sokkal kisebb mértékben egészítette ki, ami a fizikai paramétereket figyelve teljesen logikus. A kipróbált mélyláda-hangfal párosításokra alapozva sejthető, hogy főleg 13 cm-es, vagy kisebb mélyközépsugárzóval rendelkező hangfalak társaságában tud magabiztosan érvényesülni a Kanto SUB8. Nagyobb hangdobozokhoz mi már méretesebb és erősebb alternatívához fordulnánk.

 


Kanto SUB8 aktív mélyláda

 

Házimozi próbatételhez az Interstellar (Csillagok között) és Don’t Look Up (Ne nézz fel!) c. filmek közben dolgozott a kis Kanto. 60-70 %-os terhelés esetén sem tapasztaltunk zavaró zörgést, búgást a mélyláda irányából. Intenzív járatásnál már kissé felkeményedtek és monotonná váltak a basszusok, ami némi információ veszteséget okozott. Hozzá kell tenni, hogy utóbbi a 20 négyzetméteres szobában már kifejezetten zavaró hangnyomásszintnek számított. Az Interstellar rakéta fellövéses jeleneténél kaptunk egy kis borzongást és dübörgést, de azért nem indult el alattunk a kanapé. A zenei betéteknél tetszett, hogy kicsit súlyosabb karaktert kapott az orgona ahhoz képest, amit 2.0 üzemmódban, mélyláda nélkül nyújtott a rendszer. A Netflix-ről lejátszott Don’t Look Up zenei betétjeire eleven, de nem túl kemény karakterrel reagált a SUB8. Zártságának köszönhetően dallamos és kontrollált mélyhangokat kínált. Tetszett, hogy kicsit kiterjesztette az atmoszférát, de a sziklaszilárd basszus érzet nem tartozott képességei közé.

 


Kanto SUB8 aktív mélyláda hátlap

 

Zenehallgatás esetén Marcus Miller - Papa Was a Rolling Stone c. számát hallgatva egyértelműen izmosabb, teltebb basszusgitárjátékot kaptunk, nőtt az ütős hangszerek dinamikája és csökkent a hangfalak felől érkező hang szárazsága. Kicsit keményebb nótákba is belefüleltünk, amelyek közé tartozott a Post Malone - Wow. is. A Kanto kellemes józansággal próbálta visszaadni a zene pumpáló basszusát, de a nagyobb mélyládákra jellemző monumentális, zuhatagszerű basszus mennyiséget nem tudta garantálni. Ezzel együtt a Kanto sok energiát és lendületet visszahozott a teszthez használt, kisméretű hangfalak köré.

 

Meghallgattuk a szokásos, szubláda tesztelő szobában is, ahol Marantz processzorról, Nordost Bass Line kábelen kapta a jeleket, az áramot Nordost Purple Flare juttatta el a fali konnektortól a Kanto erősítőjének piskóta aljzatáig. Frekvencia-átvitel mérésével kezdtünk, a 20 hertzes jel ráküldésekor hallatszott némi dünnyögés, aminek ereje fokozódott, ahogy feljebb lépdeltünk. 31,5 Hz-nél már elismerően bólogattunk, ám ez - ahogy a tápcsatlakozó - piskóta volt a 40 Hz-hez képest. Az sokkal nagyobbat dörrentett, mint amire számítottunk. Ez megmaradt 50 és 60 Hz-en is. A Valkyrie légvédelmi gépágyúja nem okozott sokkot, viszont a repülőgépek zúgása és az általuk ledobott bombák robbanása élvezetesen, házimozisan szólt. Hulk földet érésének hangját egy padlóra leejtett füzetéhez tudtuk hasonlítani, a különféle lőfegyverek durrogása leginkább ropik kettétörésére hasonlított. Szerencsére a kaliberek közötti különbséget meg tudta mutatni, a .50-es nehézgéppuska grissini/grisotti roppanását juttatta eszünkbe. Ugyebár az ujjnyi vastag ennivaló.

 


Kanto SUB8 aktív mélyláda hátlap

 

Pozitív meglepetések következtek sztereó zenék műsorra tűzésekor, He Xiau Tan dobjai és Hans Zimmer - Wheel of Fortune számának mély basszusai - a 40, pláne a 31,5 Hz már igencsak abba a kategóriába tartozik - arra késztettek minket, hogy a tervezetthez képest hosszabbítsuk meg a tesztelést. Koncertfilmek sokcsatornás, Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio hangsávjaival hasonlóan elégedettek voltunk. Elsősorban a Kanto SUB8 méretét, teljesítményét és árát figyelembe véve, de abszolút skálára vetítve sem vallott szégyent. Marcus Miller basszusgitárja életteli és eleven volt a Legends of Jazz With Ramsey Lewis: Showcase lemezen, a Hit Man - David Foster & Friends koncerten Michael Bublé dalának 50. másodperce környékén a nagyzenekari tutti jókorát ütött, még kétszer megfüleltük.

 


Kanto SUB8 aktív mélyláda

 

Végszó

 

A Kanto SUB8 ideális mélysugárzó kis hangfalak kiegészítésére. Sokféle belépőszintű hangrendszerben megállhatja a helyét. Előnye, hogy szinte bárhol elfér, lakásokban vagy kisebb szobákban moderált terhelésen is képes kiterjeszteni a mélyhangok dallamosságát. Nem próbál nagyobbnak és erősebbnek tűnni a valóságnál. Megfelelő beállítással kellemes, hatásvadász tombolás nélküli hangmező kiterjesztést ad. Barátságos karaktere megállja helyét a manapság 150 000 forint alatt kapható, hasonló méretű riválisokkal szemben. Hangnyomásszintje viszont nagyobb terekben vagy intenzív igényekhez kevés lehet. A mélyhangok szilárdsága, a megfogott, mellkasnak verődő érzet nem tartozik a repertoárjába. Ahhoz kétszeres, de inkább háromszoros felárat kell fizetni. Kezdő hangrendszer építőknek mégis megfontolandó, dallamossága, könnyű konfigurálhatósága és hangfalakhoz ügyesen idomuló karaktere miatt.

 

Műszaki adatokFelépítés: zárt
Teljesítmény (RMS/max.): 125/250 W
Mélysugárzó: 20 cm-es, papír membránnal
Érzékenység: 88 dB (2,83 V/1 W/1 m)
Erősítő típusa: D osztály
Frekvencia-átvitel: 35-175 Hz
Aluláteresztő-szűrő: 40 Hz-120 Hz
Fáziskapcsoló: kétállású (0 és 180 fok)
Bemeneti érzékenység: 100 mW
Névleges impedancia: 4 Ohm
Bemenet: analóg sztereó RCA
Színválaszték: matt fekete, matt fehér
Méretek: 28 x 30,3 x 28 cm
Tömeg: 8,3 kg
Ár: 119 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Belépőszintű kis hangfalak kiegészítésére, közepes vagy kisebb szobákba ideális karakter és hangnyomás

 

+ Univerzális, diszkrét megjelenés, könnyen tisztítható matt külső

 

- 35 Hz alá nem igazán tud lemenni

 

- Nagyobb szobákban nem garantált az ütős hangnyomásszint

 

Szubjektív véleményHangminőség házimozira:
Hangminőség zenére: 4,5 
Hangnyomás: 3,5 
Kivitel:
Formaterv:
Ár/érték arány: 4,5 

 

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció