Menu

Cart

iFi Audio ZEN Stream hálózati zenelejátszó teszt

Streamerekből nincs hiány a piacon, kis túlzással élve, ha becsukott szemmel rábökünk egy eladó masinára a hifi boltban, az első találat biztosan streamer lesz. A választék hatalmas mind funkciók, mind árazás tekintetében. Az iFi Audio eddig elsősorban a DAC készítésben jeleskedett, streamerből ez az első készüléke, amit nemes egyszerűséggel iFi Stream-nek neveztek el. A forma a ZEN szériához illeszkedik, ugyanaz a stílusvilág és kialakítás.

 

 

Egyszerűnek tűnő kinézete ellenére az iFi Audio ZEN Stream igen sokat tud, Spotify és TIDAL Connect is rendelkezésre áll. A hátlapon pedig testre szabhatjuk, melyik lejátszóhoz illeszkedjen tökéletesen (Roon, HQ Player, stb.) vagy maradjon az általános DLNA kapcsolódás a hálózathoz. Papíron bíztató tudás és lehetőségek, jöjjön a próba és a meghallgatás!

 

Az iFi Audio a ZEN szériával hadat üzent a kocka és téglalap tervezési elvnek, készített egy olyan formát, ami (szerintünk) piszok jól néz ki, igaz valamilyen szinten megosztó lehet ez kinézet.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó iFi ZEN DAC

 

Az iFi ZEN Stream követi ezt a trendet, tökéletesen illeszkedik a sorozat többi tagjához, így akár tornyot is lehet belőlük építeni azokból a verziókból, amire nekünk szükségünk van.

 

Az egyedi formán kívül semmi különleges nem láható rajta kívülről, a belsejében van a lényeg, ahol nem spóroltak a lehetőségekkel, általános DLNA-ra, Roon, HQ Player lejátszókra kihegyezett lejátszás az egyik érdekesség, TIDAL és Spotify Connect a másik.

 

Nem hiányzik a WiFi és a külső tárolók (pendrive, SSD) elérhetősége sem, a méretéhez képes igen sokat tudó streamer lett az iFi új gyártmánya.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó

 

Kinézet, csatlakozók

 

Lekerekített oldalakat és ovális formát kapunk, ha szemből nézzük a ZEN Stream-et, két darab kezelőszervvel és LED-del megvilágított kerek ablakocskákkal, amik különböző színben világítanak a felbontás és az üzemmód megváltozásakor.

 

A lényeg hátul van, RJ45 aljzat a hálózati csatlakozáshoz, két USB aljzat, az egyik egy külső DAC használatához, a másik külső tárolóegységhez, WiFi antenna és egy koaxiális digitális kimenet csatlakozója, egy USB szervizport, tápegység Jack bemeneti nyílása.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó hátlap

 

Itt találjuk azt a több állású, tekergethető kis kapcsolót is, amit eddig sehol máshol nem láttunk. Ezzel hangolhatjuk tökéletesre a kompatibilitást a különböző lejátszó programokkal és streaming szolgáltatókkal, jelesül:

 

1. All In One. Use for set up, a mindenes megoldás.

 

2. Roon only, Roonhoz hangolva.

 

3. TIDAL only, TIDAL-hoz hangolva.

 

4. NAA (Network Audio Adapter) only, HQ Player-hez állítva.

 

5. DLNA only.

 

A fentiekkel telkes mértékben kihasználhatjuk és finomhangolhatjuk a lejátszást a saját igényeink szerint. A ház teljes egészében alumíniumból készült, a felépítés és a kidolgozás példás, a csatlakozók természetesen aranyozottak.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó hátlap

 

Belül

 

Az iFi-től megszokott minőségi alkatrészek, 64 bites négymagos ARM Cortex mikroprocesszor, femto-precíziós GMT órajel, szabályozott USB és S/PDIF interfészek a jitter megszüntetése érdekében, Active Noise Cancellation II zajszűrés és iPurifier technológia USB és S/PDIF interfészekhez, intelligens Ethernet kapcsoló, szinkron 1,6 MHz-es nagy sebességű precíziós tápegység vezérlő, C0G kondenzátorok és Taiyo Yuden és Murata alacsony ESR induktivitások fémjelzik a belsejét.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó

 

Használat közben

 

Nem sok vizet zavart a beüzemelés, bedugtuk a tápegységet, az Ethernet kábelt és elvileg készen is voltunk, rátérhettünk a finomhangolásra a Beállítások menüben. Elvileg. Ugyanis az androidos vezérlő applikáció - amit ugyanarra a névre kereszteltek, mint a streamert - erősen kezdő állapotban leledzik, hol működik, hol nem. Inkább nem… ami meglehetősen megnehezítette a ZEN Stream beállítását, lévén nem fértünk hozzá a beállításokhoz, úgy meg eléggé nehézkes a dolog.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó PC

 

Rutinos hifista természetesen nem esik kétségbe ilyen apróságoktól, ott van ugyanis a webes felület (böngészőből nyílik meg) a http://ifi.local címen és/vagy az iFi Stream IP címén, ami kiolvasható mondjuk Roon alól az Audio beállítások menüpont alatt a Stream tulajdonságainál. Windows alól is megállapíthatjuk az IP címet, ha felkeressük ezt a címet: Vezérlőpult\Hardver és hang\Eszközök és nyomtatók.
Ott kiválasztjuk az ifi ikont, jobb klikk Tulajdonságok, UPnP. Ez az IP cím nem konstans állandó, hanem Windowsra csatlakoztatott eszközök számától változik.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó PC

 

Hogy itt is legyen némi csavar a történetben, ehhez a felülethez csak akkor férünk hozzá, ha a hátsó állítható bizgentyű AIO állásban van, ha netán mondjuk Roon-t, vagy TIDAL-t állítottunk be rajta, akkor nem érhető el a weboldal.

 

Amikor ezeket a kihívásokat sikeresen leküzdöttük, már szólhat is a zene egyéb, más dolgunk nincsen.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó Roon

 

A LED-es fények jól működtek, hiba nélkül váltottak színt a formátumok között, mégpedig imígyen:

 

Sárga: PCM 44,1/48 kHz

 

Fehér: PCM 88,2/96/176,4/192/352,8/384 kHz

 

Türkiz: DSD 64/128

 

Piros: DSD 256

 

Zöld: MQA

 

Kék: MQA Studio

 

Bíborvörös: e+redeti felbontás

 

Zavaró zajt, zörejt nem tapasztaltunk, melegedést is csak minimális mértékben.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó

 

Tesztkörnyezet

 

Cambridge Audio 851A, S.M.S.L SA300, NAD M10 V2 erősítők, Cocktail Audio X50D hálózati lejátszó és streamer, S.M.S.L M400, iFi ZEN One Signature és Topping D70S DAC, Singxer SU2 Bridge, Topping A90 fejhallgató és előerősítő, SVS SB-3000 szubláda, Core Audio USB kártya, PC, VIABLUE és Ricable kábelezés, TIDAL és merevlemezen tárolt zenék.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó iFi ZEN One Signature

 

Hangminőség

 

Az iFi ZEN családnak alapból van egy jellegzetes sajáthangja, a szérián belül kisebb-nagyobb mértékben, de kiemel a felső basszus és prezensz tartományban. Amit ízléssel és finoman tesz, valaki(k) pont ezt a hangot keresik, erre van igényük, messze elkerülik más gyártmányok túlzottan részletes és szerintük, túl steril hangját. Általában minden gyártónak van egy sajátos stílusvilága, amiről első hallásra fel lehet ismerni, melyikük készüléke szól éppen. Ez az egyéni stílus nem csak DAC-okra, hanem a hálózati futóművekre és a streamerekre is igaz, azokon is tetten érhető (hangsúlyozzuk, általában) ez az egyedi tónus.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó iFi ZEN DAC

 

Az iFi ZEN Stream viszont meglepő módon, inkább semleges és kiegyenlített hangot produkált, nyoma sem volt (na jó, csak némi nyoma) a ZEN szériát jellemző loudnesses ízlésvilágnak. Szubjektíve mélyebbre és magasabbra mentek a sávszélek, nem hiányzott sem a legeslegalsó, sem a legfelső tartomány, ha olyan DAC-ot kötöttünk utána, ami ezeket a kiterjedtebb frekvenciákat vissza is tudta adni.

 

Durván megrezegtette a fotelt Hans Zimmer prágai koncertjén, bőséggel adagolta a szubtartományt az SVS SB-3000-nek, inkább a precízen kottázható szint felé billent, mint a túlzottan húsos dübörgés felé. Könnyed és világos színeket rajzolt a felső tartományban, finoman adagolva a részleteket, DAC-tól függően hol színesebben, hol tisztábban, ami azt jelenti, kellőképpen semleges, hogy kimutassa a DAC-okban rejlő különbségeket. A színpad és a térhatás a kategóriájának megfelelő szintet hozta, inkább volt széles, mint mély a sztereó kép - igaz a nagyobb mélységhez már jóval drágább masina szükségeltetik - de ez a szint is bőséggel hallgatható volt.

 

Ha úgy vesszük, tulajdonképpen inkább a DAC-ok közti különbséget teszteltük a meghallgatáson, alig rakta hozzájuk a saját kifejezésmódját az iFi. Ezt minden kétséget kizáróan megmutatta Dire Straits felvételein az S.M.S.L M400 színesebb, mélyben puhább és a Topping D70S még mindig csodálatosan folyékony közép- és magastartománya közötti differenciát. A gitárszólóknál haraptak a húrok, a testük is megvolt, nem kezdtek el visítani és elvékonyodni, megtartotta az alaphangot és arra pakolta rá a felharmonikusokat, igen élvezetes előadást nyújtott így.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó hátlap

 

Malia lemezein az alapvetően sötét és buja énekhangból hiányzott egy egészen kicsi "feketeség" picit világosabban (egyben határozottabban) énekelt a művésznő, de a vissza tudta adni a felvételek hangulatát és tényleg minimális volt ez a hiány. Még ezzel együtt sem tudtuk abbahagyni a zenehallgatást csak azért vetettünk véget az élvezkedésnek, mert ennyi lemezt lehetetlen lett volna egy ültőben végighallgatni.

 

Keményebb műfajokra (AC/DC, Metallica, stb) evezve sem lett túl sok hiányérzetünk - megragadva az alkalmat, itt jegyezzük meg, hogy a "lány gitárral" zenéket könnyű visszaadni, ellenben a heavy metalt már nem annyira, oda jó minőségű készülékek kellenek, hogy ne csináljon az adott eszköz a zenéből kakofóniát. Jókora hangtömegeket kellett itt megmozgatni torzítás, sztereó kép összeomlás nélkül. Végeredményben egészen tisztességesen szólalt meg, ha nem is tökéletesen, de hallgatható maradt még az összes gitár egyszerre szól, plusz lábdob és a tüdejéből az összes maradék levegőt kipréselő énekes tuttija közben is.

 

Mivel ez egy streamer, főleg TIDAL-t hallgattunk, csak elvétve volt porondon merevlemezen tárolt zene, ergo ezek a fenti megállapítások a netről "sugárzott" bitekre vonatkoztak. Ami bizony azt jelenti, egy jó célhardverrel a netes zenék is elérik azt a szintet, amit a fájl alapú lejátszás tud nyújtani. Minden különösebb szívfájdalom nélkül válogattunk az előadók között, nem éreztük különösebb szükségét mondjuk a Cocktail Audio-n lévő SSD beüzemelésére.

 


iFi ZEN Stream hálózati zenelejátszó

 

Konklúzió, ajánlás

 

Az iFi Audio újfent megmutatta, olcsón is lehet minőséget gyártani, nem kell feltétlen milliókat áldozni egy olyan streamerre, amivel még zenét is lehet hallgatni. Bőven elegendően semleges hangú ahhoz, hogy megmutassa az utána kötött DAC-ok közötti különbséget, kifogástalan alapot nyújtva ezzel egy audiofil otthoni láncnak. Egy olyan láncnak, ami még megfizethető és további, ízlés szerinti iFi (vagy más) részegységekkel bővíthető.

 

A kinézetről, a felépítésről, a kidolgozásról sokan példát vehetnének, az iFi megmutatta, nem csak a drága szerkezetek kiváltsága a gondos tervezés, kivitelezés.

 

Megmutatta azt is, a netes zenéket is meg lehet szólaltatni úgy, hogy az ne okozzon fejfájást a leendő a tulajdonosnak, ne kelljen mással csak a zenével foglalkoznia.

 

Mint eddig szinte mindegyik iFi, a ZEN Stream is erősen Ajánlott Vétel.

 

Műszaki adatok
Bemenetek:

WiFi, Ethernet, USB HDD


(Firmware frissítés OTA-n és USB-C-n keresztül a hátoldalon)

Formátumok: PCM 384, DSD 256, (MQA passthrough)
Kimenetek: 2 db USB 3.0 (A típusú aljzat), SPDIF (koaxiális)
Bemeneti feszültség: DC 9 V/1,8 A-15 V/0,8 A, AC 100-240 V, 50/60 Hz
Teljesítmény-felvétel: 6-10 W
Méretek: 158 x 35 x 100 mm
Tömeg: 578 g
Ár: 159 990 Ft
Forgalmazó:

JTC Kft.


jtc.hu

Kiemelt viszonteladók:

Bartimex Audio


bartimexaudio.hu


NetDepo.hu


netdepo.hu


AQUA


aqua.hu

 

Mérleg

 

+ Semleges, nyílt és világos hang, megmutatja az utána kötött DAC-ok közötti különbséget

 

+ Ebben az esetben már alig beszélhetünk a ZEN szériára jellemző, a frekvenciasáv két szélén jelentkező kiemelésről

 

+ Finomhangolható a saját lejátszó programunkhoz (Roon, HQ Player) vagy akár kimondottan a TIDAL-hoz

 

+ Könnyedén bővíthető más iFi részegységekkel, így egységes marad a kinézet, ami nem elvetendő szempont

 

- Az okostelefonos applikáció még erősen fejlesztésre szorul

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség:
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció