Menu

Cart

PRO-JECT X2 B – A JÓ HANG GARANCIÁJA

Az EISA díjas új X2 B a Pro-Ject Audio első szimmetrikus kimenetű lemezjátszója, az igényes vásárlóréteget szólítja meg. Különlegessége a szimmetrikus phono kimenet, ezen felül mozgótekercses hangszedővel van szerelve.

A Pro-Ject cég küldetésének tekinti az elérhető árú jó minőségű hifi termékek gyártását. Filozófiájához tartozik az is, hogy a vásárló csak azért fizessen, amit valóban használ, ami szintén árcsökkentő hatású. Termékeinek sorozatát ezen elvek alapján alakítja ki. A lemezjátszó kínálatra is jellemző ez a filozófia. Az X sorozatú lemezjátszók a hagyományos lemezjátszó tervezést alkalmazzák. A beépített anyagok a hagyományos és kísérletileg fejlesztett új és kompozit anyagokkal keverednek. Exkluzív hangszedőket alkalmazva mindez együttesen magas szintre emeli az X sorozat tagjait.

Az EISA díjas X1-hez képest számos ponton továbblépést jelentett az X2, úgymint a hosszabb 9”-os hangszedőkar és a 2 kg tömegű akril lemeztányér valamint a vastagabb 50 mm-es CNC megmunkált MDF “alapzat” (chassis) (X1-nél 8,6” hosszú a hangszedőkar és 1,5 kg-os a lemeztányér). Az X2 B az X2-nek szimmetrikus kimenetű változata, amire a nevében lévő “B” (balanced) utal. Természetesen egy szimmetrikus lemezjátszóhoz szimmetrikus phono előerősítő is dukál, amit a Phono Box S3 B vagy a Phono Box DS3 B elektronikák valamelyikében kaphatunk meg.

A szimmetrikus jelvezetés előnye abban rejlik, hogy az audio eszközöket összekötő jelvezetékre útközben rárakódó zajt a majdnem teljesen megszünteti a vezetékhez kapcsolt szimmetrikus bemenetű erősítő. A szimmetrikus jelvezetés elve azon alapszik, hogy a hangjel olyan árnyékolt kábelen továbbítjuk, amiben két belső vezetőszál fut. A két vezetőszálon a jel fordított fázisban (fordított polaritással) halad. A zaj viszont mindkét vezető szálra egyforma polaritással rakódik rá. A szimmetrikus bemenetű erősítő a szálon érkező jel különbségét erősíti. Így a vezetékeken érkező zaj kivonódik egymásból, a hasznos jel pedig a kétszeresen lesz.

Felépítés


A Pro-Ject X2 B a hagyományos lemezjátszó felépítéselveit követi, szíj hajtású lemezjátszó szimmetrikus kimenettel és mozgótekercses hangszedővel szerelve. Tehát, nagy tömeg alap és lemeztányér, ahol kell rezgéscsillapító anyagok alkalmazása és rugalmas felfüggesztések, mindez kiváló anyagok felhasználásával.

A lemezjátszó részei egy nagy pontossággal CNC megmunkált MDF alapra vannak szerelve, amik többféle kivitelben készülnek. Valódi fa borítással (dió) valamint magasfényű fekete és selyemfényű fekete és fehér nyolc rétegben felhordott nagyon jó minőségű lakkozással.

Az MDF lap vastagsága 50 mm, ami nagyobb tömeget eredményez, ami szinte észrevehetetlen szintre csökkenti a nem kívánatos rezonanciákat. Az alap három menetesen állítható alumínium lábon nyugszik. A lábakba épített TPE (Thermoplastic Elastomer) csillapítás biztosítja, hogy csak minimális zaj jusson a vázra.

Az alapra speciális gumigyűrű felfüggesztéssel kapcsolódik a motor. A gumigyűrű biztosítja a rezgésmentes csatolást. A fordulatszámot egy fejlett DC/AC generátor stabilizálja, amit egy gombnyomással (elektronikusan) válthatunk a 33 ⅓ és a 45 fordulat/perc között. A meghajtószíj cseréjével lehetőség van a 78-as fordulatszámú lemezek lejátszására is. A motor tengelyére helyezett szíjtárcsa ennek megfelelően két átmérővel rendelkezik.

A 2 kg tömegű lemeztányér akrilból készült és al-tányéron nyugszik, aminek rozsdamentes acél tengelye van. Az acél tengely bronz perselyben forog, feltükrösített teflon alapon. A tengelyt a perselyben 0,001 mm-es tűréssel illesztették. A rendszer sima, zajmentes futást biztosít. A nagy tömegű lemeztányér szintén hozzájárul az egyenletes fordulat megtartásához, az akril pedig sűrűségénél fogva a hallható frekvencia-tartományban érzéketlen a rezgésekre. A lemeztányérhoz egy fekete filc lemez-alátét jár, ami a statikus feltöltődését gátolja.

Hangszedőkar


A hangszedőkar egy darabból készült, tehát nincs külön cserélhető hangszedőtartó. Anyaga szendvics szerkezetű karbon/alumínium kompozit, ami kiváló rezgéscsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. Hossza 9” (230 mm). A hangkar elfordulását ultra alacsony súrlódású négy tűs kardán rendszerű csapágyazás biztosítja. A hangkarra szerelt ellensúly TPE rezgéscsillapítású, ami kb. 50%-kal csökkenti a kar-hangszedő rezonanciákat.

 

A skating-erő kiegyensúlyozása a hifi technikában szokásos ellensúllyal történik, ami a hangkar kitérésétől függetlenül, minden helyzetben azonos erőt biztosít. Két csavar állításával lehetőség van a VTA (Vertical Track Angle) függőleges letapogatási szög és a tűmerőleges állítására. A hangkar ellensúlyos skating erő kiegyenlítést kapott, ami állandó erőt biztosít minden szögkitérésben. Jó ötletnek tartom, hogy a hangkar rögzítését mágnesesen oldották meg. Így elég csak a helyére tenni és máris stabil pozícióban van.

Kimenetek és hangszedő


Ahhoz, hogy a szimmetrikus jelvezetés lehetőségeit teljes mértékben ki tudják használni, az X2 B-t az Ortofon Quintet Red mozgótekercses hangszedőjével szerelték fel. Az Ortofon hangszedője tökéletesen illeszkedik a közepes tömegű hangkarhoz és elliptikus csiszolású gyémánttűvel rendelkezik. Hangja meleg, nyitott és dinamikus. Mivel a mozgótekercses hangszedőknek igen alacsony a jelszintjük – ez a Quintet Red esetében 0,5 mV -, fontos a zajmentes jeltovábbítás. Ezért a szimmetrikus jeltovábbítás különösen alkalmas a számukra.

Az X2 B két kimenettel rendelkezik, egy aszimmetrikus RCA és egy teljesen szimmetrikus 5 pólusú mini XLR kimenettel. Az 5 pólusú mini XLR kimenet lehetővé teszi, hogy mindkét csatorna jelét függetlenül egymástól 1-1 árnyékolt érpáron vezessék, lehetővé téve ezzel a teljes jelszimmetriát. Mindkét esetben fontos, hogy olyan előerősítőt használjunk, amely képes az MC hangszedők jelét fogadni.

Meghallgatás


A meghallgatáshoz a “csapattag” Pro-Ject Phono S3 B előerősítőt, és hogy teljesen szimmetrikus legyen a rendszer egy szimmetrikus bemenetű Alesis RA150 referencia végerősítőt használtam. A hangfalak Dynaudio BM 6 típusú stúdió monitorok voltak.
Elsőként Mahler második “Feltámadás” szimfóniájának 180 grammos DECCA/Pro-Ject kiadását hallgattam meg.

Ami elsőként feltűnt a teljesen kiegyenlített hangzás mellett, a finom dinamika ábrázolás. Az egyes dinamika szintek közötti legapróbb eltérések is érzékelhetőek. Az első – “Allegro maestoso” tételben számos üstdob beütés van. Nagyon életszerűen szólalnak meg, ami a kiváló tranziens átvitelnek tudható be.

A harmadik lemezoldalon az “I’m Tempo Des Scherzo, Wild Herausfahrend” tételben a mélyvonósok zakatolnak és hátul oldalt halkan megszólal egy triangulum. Nagyon érdekes rendkívül részletgazdag hangzás. A negyedik lemezoldalon a “Conclusion: Sehr Langsam Und Gedehnt” tételben a rézfúvósok a színpadon kívülről szólalnak meg a nagyon távoli térből, ugyanakkor a fuvola jól érezhető közelségben van. A kórus nagyon szép plasztikus hangzású. Christa Ludwig (mezzoszoprán) hangja gyönyörű telt tónusban szólt.

Lyn Stanley “Lost in Romance” című 180 grammos nyomású albumával a jazz világába kirándultunk. Az első “Change Partners” című számban megfigyelhető a bőgő hangjának a részletezettsége. Szinte külön hallani a húr legkisebb rezdülését is. Ugyanez mondható el a cintányér hangjáról, amit a dobos itt seprűvel üt. A seprű acél szálai szinte egyenként koppannak a cinen és mindez csodás selymes hangon szólal meg.

Az ének közepei simán, lágyan szólnak. A legkisebb érzelmi rezdülést is közvetítik. A legkisebb lehelet, a legfinomabb artikulációk is hatásosak. A Quintet Red hangszedő teljesen kiegyenlített hangzással ajándékoz meg minket. Minden stílust túlzások nélkül hitelesen ábrázol, de különösen alkalmas az akusztikus hangszerek és ének bemutatására.

Összesítés


Az X2 B lemezjátszó megalkotásakor a Pro-Ject azokra a funkciókra összpontosított, amik a lemez lejátszás zeneiségét emelik ki. Tervezése a klasszikus elveket követi, modern technológiák alkalmazásával. A futómű zaja szinte nulla. A szükséges állítási lehetőségek megvannak. A zajszintet a szimmetrikus jelvezetés lehetőségével még alacsonyabb szintre csökkentették. A vinil lemezek dinamikája kb. 50 dB amit a X2 B nyújtotta lehetőségek bőven túlszárnyalnak.

A beszerelt Ortofon Quintet Red hangszedő kiegyenlített hangjának köszönhetően minden típusú zenéhez jó eredménnyel használható. A felhasznált anyagok minősége és a kivitelezés elsőrendű. A lemezjátszó ára, teljesítményéhez képest arányban van a piacon lévő lemezjátszókéval. Az X2 B bizonyítja, hogy 1991 óta ugyanannak az alapfilozófiának mentén haladva a Pro-Ject újból örömet tud szerezni a zene szerelmeseinek, ezúttal felsőfokon.

 

(Brindzik József)

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció