Menu

Cart

Fyne Audio F301i állványos hangfal teszt

Az angol Fyne Audio szerencsére nem ül a babérjain, hiszen a felturbózott, abszolút audiofil kategóriás 500-as sorozat után most bejelentette a belépő, mindenki számára elérhető 300-as széria új változatát is, ami hasonló célokat tűzött ki, mint a négy évvel korábbi család, lépve viszont egy minőségi szintet.

Kevés, de annál jelentősebb újítások

 

A Tannoy gyökereiből megszületett Fyne Audio hét fős alapítógárdája több mint 200 éves tapasztalattal rendelkezik, és alig telt el egy év a hivatalos megalakulásukat követően, már hazánkban is megvásárolhatók lettek a termékeik az Audio Centrum jóvoltából. Az F301 hozzánk is ellátogatott, mint a sorozat második legkisebb hangdoboza, így mi sem természetesebb, hogy az "i" betűvel megspékelt, felújított 300-as szériának megismerését is ennek a modellnek a bemutatásával kezdjük.

 


Fyne Audio F301i hangfal hátlap

 

A Fyne Audio 300-as hangfalai hazánkban jelentős sikereket értek el, nem különben külföldön, ami több dolognak is köszönhető. Egyéni, de nem hivalkodó külső megjelenés, a kategóriájának megfelelő anyaghasználat és kivitelezés, izgalmas és zenei előadás, valamint nagyon is baráti ár. Mindezeket összegezve azoknak a zene- és filmrajongóknak is tudtak kedvezni, akiknek az említett tulajdonságok mellett fontos az is, hogy a hangdobozok ne foglaljanak el sok helyet, valamint könnyen mozdíthatók legyenek. Az F300i sorozat kettő álló, kettő állványos dobozt, valamint egy LCR modellt kínál, mélynyomót sajnos továbbra sem. Szerintünk ezt nem lenne rossz ötlet pótolni, főleg a házimozi rajongók kedvéért. Visszatérve a zenehallgatásra, hiszen a F301i elsősorban a sztereó felhasználóknak készült, és amennyiben nekik megfelel, házimozin sem okozhat csalódást, ráadásul nem igazán igényel külön segítséget basszus terén.

 


Fyne Audio F301i hangfal magassugárzó

 

Az F301i külsejét elnézve az jutott az eszünkbe, hogy a formatervezők biztosan szabadságon voltak, mert sem méretekben, sem külső jegyeiben nem lehet megkülönböztetni az elődjétől. Nem állítjuk azt, hogy ezen meglepődtünk, hiszen manapság sokan eltekintenek a dizájn frissítéséről, ami tényleg felesleges lehet, hiszen minek változtatni rajta, ha egyszer bevált. Mi azért örültünk volna legalább egy halvány változtatásnak, de könnyen beletörődtünk, főleg annak az ígéretében, hogy a Fyne tervezői máshová helyezték a hangsúlyt, mégpedig a belső értékekre. Ott sem kell revelációt elindító módosításokra gondolni, bár az 500-as szériából átemelt 25 mm-es titán dóm magassugárzó a korábbi szövet helyett azért nem piskóta. A fix védőrács maradt, ahogyan a fekete díszidom is, alatta megtaláljuk a 150 mm-es mélyközép hangszórót, amin nem változtattak. Továbbra fáziskúp van, a rostokkal erősített papír alapanyagú, membrán középén, a gumiperem a FyneFlute fantázianevű, a gyártójára jellemző kivitelű, védelméül egy hétköznapi, de mágnesesen rögzíthető és megfelelő minőségű szövet szolgál.

 


Fyne Audio F301i hangfal középsugárzó

 

A kétutas Fyne Audio F301i basszreflex rendszerű, aminek nyílása továbbra is hátul található, a szimpla, de teflon szigetelésű és masszív bemenetek felett. A fekete, dió vagy világos tölgy színben kapható hangdoboz kialakítása merevített, az oldalfalak alapanyaga MDF, a furnérozásban és a kivitelezésben semmi extrát, de hibát sem találtunk. Mi sem hallottunk arról, hogy az elmúlt négy évben a korábbi széria tulajdonosai az idő vasfogának nyomára panaszkodtak volna, tehát felesleges lett volna ezen is változtatni. Az új magassugárzó viszont a korábbinál részletgazdagabb, pontosabb közép- és felsőtartományt biztosít a gyártó szerint. Ennek igazságtatalmáról a Pro-Ject legújabb MaiA S3 sztereó integrált erősítője segítségével győződtünk meg, ami Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, de a fő forrás a csöves kimenetű CD-lejátszónk és Argon Audio streamer-ünk volt. Kábelekből a mindig bevált QED és VIABLUE típusokat használtuk, hangfalállványból pedig a ritka masszív és nehéz márvány darabjainkat.

 


Fyne Audio F301i hangfal

 

Úgy látszik, a Fyne Audio a belépő kategóriát továbbra is uralni szeretné

 

A Fyne Audio F301 nagyon jó benyomásokat tett ránk, és picit utánanézve azt láttuk, hogy a külföldi szaksajtótól is kizárólag elismerően nyilatkoztak. Négy éve ez a típus alig került 100 ezer forintba, az ára viszont most közel a duplája lett, mint mindennek a piacon, tehát ezen felesleges fanyalognunk, egyszerűen el kell fogadnunk. A gyártó cserébe viszont azt ígérte, hogy az új magassugárzó által a hangzás lépett egy szintet, ami ha bebizonyosodik, akkor már végképp nincs okunk az elkeseredésre, sőt. 200 ezer alatt birtokolni egy olyan kompakt hangdobozt, ami az audiofil szegmensből is nyújt némi ízelítőt nem kis feladat, de találkoztunk már vele, tehát vakon el is tudtuk fogadni a Fyne Audio jelenlegi ideológiáját.

 


Fyne Audio F301i hangfal keresztváltó

 

A korábbi típus igazi meglepetést okozott, ezáltal a mi elvárásaink megnőttek, hiszen azt a szintet eleve hoznia kell, és ha nem is drasztikusan, de érezhetően túlszárnyalnia is azt. 89 dB-es érzékenysége révén nem kíván maga mögé egy izmos erőművet, és a Pro-ject legújabb MaiA S3 típusának sikerült is kiszolgálnia. Ennek nem csupán azért örültünk, mert tényleg elég hozzá 20 W, hanem azért is, mert körülbelül azonos kategóriát képvisel árban a Fyne Audio-val. A korábbi alanyunkat számos erősítővel kipróbáltuk, most is rendelkezésünkre állt Parasound párosunk, de valamiért egyszerűen nem jutott eszünkbe váltani, mert az osztrák elektronikával egyből sikerült szimbiózist alkotniuk.

 


Fyne Audio F301i hangfal

 

Alig mozgattuk meg a hangerő tárcsát - ami eleve elég érzékeny, és már egy pöccintésre is tolja az erőt -, az F301i életre kelt. Háttérzenélésre tehát mindenképpen alkalmas, de az elsődleges célunk, pontosabban igényünk nem csupán ez egy hangfal vásárlásakor, hanem az, hogy kompakt mérete ellenére kerek, egész és izgalmas, továbbá hangos előadást nyújtson. Növeltük tehát a kimeneti szintet, de továbbra is maradtunk szobahangerőn, mert tapasztalataink alapján, hosszú távon az emberek többsége így szeret zenét hallgatni. Koherens, még tapintatosnak is nevezhető zenével jutalmazott meg minket a mozdulatért a kis hangfal, ráadásul az erejéből is rengeteget mutatott. Mérete ellenére volt benne bőven szufla, a balanszot pedig nem tolta ki egyik irányba sem, tehát maradt a korábbi típus divatos kiemelést mellőző karaktere.

 


Fyne Audio F301i hangfal középsugárzó

 

A 150 mm-es mélyközépsugárzón nem változtattak, de a hallottak alapján nem is lett volna érdemes. Hozta az ismerős erőteljes, de nem tolakodó stílusát, a pontosság terén is abszolút rendben volt, az általa megmozgatott levegőtömeg pedig bőven elégnek tűnt ahhoz, hogy egy 20 nm alatti szobát erőlködés nélkül megtöltsön. Mindkét általa képviselt tartomány méltón képviselte ezt a kategóriát, és valamivel többet is, hiszen nem színezett, nem akart dominálni, inkább a természetesség és arányosság oldalára adta le a voksát.

 


Fyne Audio F301i hangfal középsugárzó

 

A részletek az erősségei között voltak, de nem a monitorok jellegzetességeit örökölte, aminek hála nem tapasztaltunk semmi kihegyezettséget. Egyszerűen kellemes volt hallgatni, ráadásul elegendő izgalommal, dinamikával és gyorsasággal megáldva. Közvetlen karaktere minden stílusú zenén jól szerepelt, mert a feszessége elegendő volt torzított gitárokhoz is, így még a Megadeth rajongók is tehetnek vele egy próbát, továbbá annyi piszok is került bele, hogy Jeff Healey vagy John Lee Hooker bluesát sem kellett sutba dobnunk. Tori Amosnál szépen lekövette a basszusgitárt, de természetesen a zongoráé volt a főszerep, ami a doboz fizikumához képest elég nagy méretben jelent meg a szobában. Itt az énekhangon és a szövegen is nagy hangsúly van, továbbá a hangulatkeltés sem hátrány, és a Fyne Audio F301i mindegyik kritériumnak megfelelt.

 


Fyne Audio F301i hangfal csatlakozó

 

A produkcióban persze jelentős szerepe van az új magassugárzónak is, hiszen ez a modell még egységesebb és közvetlenebb lett, mint az elődje. A Grand Canyon mértékű távolság azért megmaradt a Fyne Audio 500-as szériája és közte, de bizony hallhatóan sikerült a tervezőknek jobbá tenniük ezt az állványos hangfalat. Mondhatjuk azt is, hogy fogták a korábbi változatát, annak tulajdonságait beledobták egy kalapba, jól megrázták, majd ugyanazt a nyulat húzták ki belőle, csak már érettebb "kivitelben". Komolyabb lett, de egyáltalán nem komorabb, mert a gyorsasága megmaradt, színes, de nem színezett hangképe is, a részletek viszont jobban kivehetők és karakteresebbek lettek. Allrounderebb ezáltal az F301i, tényleg nem válogatott a zeneszámok között, amelyek közül a méretéből és kategóriájából adódóan a minőségieket, de azon belül a hétköznapiakat preferálta inkább. Az újévi koncertet tehát ne elsején vegyük elő, mert nem fogjuk hallani a méltó, ünnepi hangulatot, viszont, amennyiben szeretjük, bátran rakjuk a lejátszónkba. Dire Straits, Chris Rea vagy a The Cranberries nagyon feküdt neki, itt volt lehetősége egyszerre a részletekkel, az erővel és a játékossággal is foglalkozni, és tényleg nem vettük észre, hogy akár a Private Invistigation-snél vagy a Zombie-nál feszengene, és a pokolba vezető úton is remekül érezte magát. A hangerővel is játszadoztunk, ami azt mutatta meg, hogy a terhelést is jól viselte, konkrétan bírta, ezért David Guetta vagy a Yello néha forszírozott basszusívei sem szorították sarokba. Petrucciani egy picit sok volt neki szólóban, de trióban már nem akadt hiányérzetünk, főleg akkor, amikor a virtuóz az érzelmesebb oldalát mutatta meg. Claptont is nagyon szerette, a blues és a popos dalai alatt is remekül érezte magát, ezáltal mi is. Szórakoztatott, minden allűrtől mentesen, és ez egy 200 ezer forint alatti, kisméretű hangdoboztól bizony remek teljesítmény.

 


Fyne Audio F301i hangfal

 

Valóban uralom, de nem kizárólagos

 

Fyne Audio F301i állványos hangfala egyáltalán nem tekinthető rossznak, de a jelentős infláció ellenére is kicsit sokalljuk az árát, még annak a tudatában is, hogy az
új magassugárzó hallhatóan sokat dob rajta. Amennyiben egy kicsit javítottak volna a mélyközép sugárzón, valamint a megjelenésébe is bele csempésztek volna némi változtatást - legalább a színválasztékot növelhették volna -, akkor mi is pozitívabban álltunk volna hozzá, azonban ebben a kategóriában hatalmas a felhozatal, és jelen esetben nem sikerült azokkal teljesen felvenni a versenyt. Akiknek tetszett a korábbi modell, ez is fog, de a jelenlegi árért kicsit többet vártunk, főleg annak a fényében, hogy filléres megoldásokkal tudták volna megnyerőbbé tenni ezt a modellt.

Műszaki adatokFelépítés: kétutas, basszreflex
Hangszórók:

150 mm-es rostokkal dúsított, papír membrános mélyközépsugárzó


25 mm-es titán dóm magassugárzó

Frekvencia-átvitel: 44 Hz-34 kHz (-6 dB szobai)
Keresztváltási frekvencia: 3,2 kHz
Terhelhetőség: 50 W (RMS)
Érzékenység: 89 dB (2,83 V/1 m)
Névleges impedancia: 8 Ohm
Ajánlott erősítő teljesítmény: 35-150 W (RMS)
Színválaszték: dió, fekete kőris, világos tölgy
Méretek: 190 x 300 x 271 mm
Tömeg: 5,3 kg
Ár: 189 990 Ft/pár
 

 

 

Mérleg

 

+ A Fyne Audio a korábbi remekül sikerült hangfalát még jobbá tette

 

+ Telt, dinamikus és lendületes előadás, amibe részletek és érzelem is vegyül

 

+ Nem hivalkodik, nem esik túlzásokba, de lelkes és természetes a hangképe

 

+ Könnyű meghajtani, ezért nem igényel sem drágább, sem izmosabb erősítőt

 

- A formatervet legalább kicsit frissíthették volna, legalább más színű furnérokkal

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel:
Formaterv:
Ár/érték arány: 4,5 

 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció