Menu

Cart

Rose RS201E multimédia lejátszó és erősítő - Hi-Fi news bemutató

Általános bemutatás, és a hangzás értékelése:

A Dél-Korea bázisú Citech csoport jelentős házon belüli hardver és szoftver erőforrásokat vont össze a hálózati lejátszók kategóriájának megteremtésére. Íme, itt van a legkisebb kompakt all-in-one készülékük.

A hálózati lejátszók nagy előnye, hogy miután a vezérlő platformot kifejlesztették, azt többféle termékben is használni lehet. Az adott készülékre könnyű testre szabni, sőt később frissítésekkel fejleszteni is lehet azt. Több hasonló példát láttunk már erre az AVM, a Cambridge Audio, és a Naim márkanevektől, amelyekhez most a HiFi Rose is felzárkózott. High-End rendszerektől a kompakt készülékekig többfélét kínál ez a feltörekvő koreai gyártó.

A Rose RS201E kompakt, minden az egyben megoldást kínál az 1750 fontos árkategóriában. Korábban már volt dolgunk a zászlóshajó RS150B-vel, amely ugyanezt a vezérlő alkalmazást használta. Míg az RS150B a piac High-End végét célozza a 3900 fontos árával, a kompakt RS201E a streaming világával most ismerkedőknek van szánva. A beépített D-osztályú erősítőnek köszönhetően egy pár hangfal csatlakoztatásával komplett rendszer építhető vele, amely online forrásokról ugyanúgy, mint a helyi hálózathoz csatlakoztatott tárolókról képes fájl lejátszás mellett rengeteg más funkciót is ellátni.

Nehézsúlyú funkció kínálat:

A gyártó HiFi média lejátszónak nevezi az RS201E készülékét, de a képességei nem merülnek ki az audió streaming, hálózati lejátszás, DAC funkciókban, amelyek 384 kHz 32 bit, illetve DSD512 (11,2 MHz) formátumig kezelnek jeleket. Képes lejátszani videó anyagokat 4K felbontásig, amit bélyegképként a front panel kijelzősén, vagy tetszés szerinti méretben a HDMI kimenetéhez csatlakoztatott TV képernyőn lehet megjeleníteni. Mivel a videó funkciók véleményezése a Home Cinema Choice testvér oldalunk dolga, mi ezzel behatóan nem foglalkozunk.

A videó lejátszás általános vonzerejét leszámítva ez is egy olyan eszköz, amit a Rose operációs rendszerrel lehet vezérelni. A használat során viszont gyorsan kiderült, hogy ez az apróság legalább annyiféle funkcióra képes, mint a drágább testvérei. Mindezt egy olyan kényelmesen használható csomagba rendezve, ami jelentősen fokozza a márka vonzerejét. Nincs könnyű dolga, mert olyan elismert nevekkel kell harcolnia mint a Cambridge Audio EVO 75, vagy a nagyobb EVO 150, valamint a Naim Uniti szériája, de tudnia kell hogy komolyan fel van fegyverkezve a küzdelemre.

A külső tápegység egymástól független külön tápfeszültséget biztosít a CPU és GPU részegységeknek. Az ES9018K2M DAC és az ES9602 fejhallgató erősítő bal oldalon fent, míg a TI TPA3244 PurePath D-osztályú erősítők a hűtőborda alatt vannak.

Amellett, hogy a hálózatról való lejátszás Ethernet és WiFi kapcsolaton keresztül is lehetséges, az RS201E USB tárolóról, microSD kártyáról, Bluetooth-ról, AirPlay-ról, vagy USB-C OTG (on-the-go) Android forrásokról is tud zenélni. Van Line analóg, és optikai digitális bemenete, amihez TV vagy más külső forrás csatlakoztatható. Az alján lévő lecsavarozható fedél alá SSD tároló építhető be, ahonnan audio és videó fájlok játszhatók le. Ezeket a tartalmakat meg lehet osztani az otthoni hálózat más készülékeivel, így a Rose szerverként is funkcionálhat. Manapság 1 TB SSD kb. 80 fontért már kapható, ezért megfontolandó lehetőség a szerverré való bővítése.

Egyéb lehetőségek:

A fedélzeti tárhely beépítése mellett a Rose RS201E bővíthető CD meghajtóval is. A Rose RSA780 masszív felépítésű dedikált egység, amely USB kapcsolaton keresztül csatlakoztatható. Az USB izoláció eltávolítja a zavarokat, és lehetővé teszi a betöltött lemezek lejátszását, illetve rippelését FLAC vagy WAV formátumban. A kis egység mindegyik Rose streamerhez csatlakoztatható. Az, hogy mennyire jó vásár, attól függ, honnan nézzük. A számítógépes DVD meghajtók már 30 fontért beszerezhetők, ezekhez képest az RSA780 drágának minősül a maga 349 fontos árával, igaz azok nem illeszkednek ilyen jól megjelenésben a készülékhez.

A hangfal kimenetekről a PurePath beépített végerősítő modulok gondoskodnak. Ezen túl az RS201E képes előerősítőként is funkcionálni a Pre Amp kimeneteihez csatlakoztatott erősítő felé. A HiFi Rose 100 W teljesítményt mond a specifikációban, ami csak dinamikus terhelés esetén igaz. 8 ohmon a mért kimeneti teljesítménye sztereóban 33W, ami azért elég lehet, csak nem hangzik olyan jól.

Ha a beépített erősítőt nem akarja használni, egyszerűen bekapcsolja az előerősítő funkciót, és fix, vagy szabályzott jelet vehet ki az RCA kimenetein. Ez egyfajta későbbi továbbfejlesztésre ad lehetőséget. Aki viszont a lejátszó és előerősítő funkcióit kívánná használni, azok számára a Rose RS250 áll rendelkezése ugyanilyen kompakt méretben 1949 fontért.

A fent felsoroltakból látható, hogy milyen sok csoda dolog van beépítve ebbe az all-in-one egység igényes alumínium házába. Látszik rajta a gondos mérnöki munka, és az alapos tervezés. És akkor még nem beszéltünk a Bluetooth tartozék távvezérlőről, az érintő kijelzőről, valamint a kiváló Android és iOS vezérlő alkalmazásról.

Nagyon rugalmas, mert Qobuz, Tidal (MQA-val) és Spotify Connect klienseken kívül internet rádió és podcast elérést is biztosít. Roon Ready státuszt kapott, ami fokozza a felhasználási lehetőségeket. Minden elérhető a Rose App-on keresztül, ami kivételes áttekinthető módon fogja össze a rengeteg funkciót. Elsőként azt javasoljuk, hogy menjen végig a telepítési rutinon, hogy fogalmat alkothasson róla, belemerülni később is ráér. Zenélni ugyanis pillanatokon belül lehet vele.

Könnyű, mégis feszes:

Annak ellenére, hogy Paul a kimeneti teljesítményére vonatkozó figyelmeztetést tartott szükségesnek, a Rose RS201E elég erős, és igen szórakoztató a használata. Bowers 600 S2 Anniversary Edition hangfalakat csatlakoztattam hozzá, majd a sokkal drágább Neat Iota Xplorert. A zenehallgatás igen élvezetes vele, ha nem akarok túl sokat tőle.

Igen lehetne benne kicsit több erő, ha nagy hangerőn akarnék rockzenét hallgatni, vagy komolyabb léptékű nagyzenekari művet, de a saját komfort zónáján belül (nem vészesen szűk a határ) megmaradva kiváló hangzásra képes.

Sting The Bridge [A&M 3858707 48kHz/24-bit] meghazudtolja az album zárolt voltát, és a távoli felvételi eljárásokat, mert csodálatosan sima, és kidolgozott a produkció. Az RS201E megmutatja az énekes hangjának minden jellegzetességét, és még a felvétel pillanatában távol lévő zenészek játékából is a lehető legtöbbet hozza ki. Megfelelően buja, ugyanakkor fülbemászó hangzásban egyesíti a szereplőket. Igen, a basszus könnyű, de ugyanakkor feszes, nem próbál a mélységbe hatolni, de ez nem is elvárható ebben a kategóriában. Bőven elegendőt mutat belőle az élvezethez, míg a magas hangokat lágyan, hosszan hallgatható módon szólaltatja meg. Soha nem vált bántóvá, vagy túl lelkessé felső vég ábrázolás.

Carnegie Mellon Wind Ensemble, Richard Strauss The Happy Workshop [Reference Recordings FR-745] nemrég megjelent lemezén az RS201E meggyőző képet ad az összefonódó fúvós dallamokból. A bemutatója rendelkezik a megfelelő sebességgel, és határozottsággal ahhoz, hogy sokat hozhasson ki ebből a felvételből. Itt nincs szükség masszív basszus ábrázolásra, ehhez jól illik a megközelítés módja. Érzékelhető a felvételi helyszín, a tér, és a levegősség, anélkül, hogy túllihegné a dolgokat, és ezzel elvonná a figyelmet magáról az intim hangzásról.

A Peat & Diesel Uptown Fankkal [Wee Studio Records] már durvább kihívás. Hagyományos skót népi hangzás találkozik a lendületes ritmussal. Annak ellenére, hogy az RS201E kicsit zsúfoltan és vastagon szól, leleplezőbb, mint sok más kompakt rendszer. Zenei információban nincs hiány, akár üt-ver a trió, akár lágyan ringat a Stornoway közben a gitár, a basszusgitár és a dob dübörgése előtt ottmarad a harsány énekhang.

Brahms First [Budapest Festival Orchestra/Fischer, Channel Classics CCS SA 28309; DSD64] felvételén, ha az erősítője kicsit tovább tudna elmenni, jobban érzékelhető lenne a tekintély, a térérzet, és az energia. Itt is sok a részlet, a zenei szálak könnyen követhetők és gördülékenyen adja át őket, de kicsit csökken az erő áradása.

Ha nem megy tovább, mint a Fourplay [Warner Bros 7599-26656-2] 30 éves jubileumra kiadott lemeze, a rendszer csodálatosan részlet gazdag, és korlátok nélküli érzetet nyújt. A nyitó Bali Run túlélt már rettenetesen sok Hi-Fi bemutatót. Nathan East feszes basszusa és Harvey Mason ütős dobja mellett Bob James billentyűs és Lee Ritenour gitárja játszik. Maga a muzsika kicsit buja, az audiofil jazz határait feszegeti, de a Rose RS201E apró dobozából is kifinomultan élvezetes.

Hi-Fi News ítélet:

Igen, az RS201E-nek megvannak a korlátai, amibe bele lehet ütközni, ha túlságosan megtolja a hangerőt, de amíg a komfort zónán belül tartva használja, (ahogy azt a legtöbb felhasználó teszi) finom hangzású, és meg fogja találni benne a számítását. Rugalmas és élvezetes a használata. Az árkategóriájában koránt sincs versenytárs nélkül, de ezek közül egyik sem rendelkezik a videó streaming és lejátszás funkciók csábításával, nincs ehhez hasonló.

Érintő kijelző és a mérési eredmények:

A 8,8 inches magas minőségű érintő kijelző uralja a Rose RS201E front panelt. Ez nem stilisztikai trükk, ugyanúgy a rendszer központi vezérlő eleme, mint a Rose OS, vagy a dedikált Rose App alkalmazás. Nagy, áttekinthető, és informatív. Egyszerűvé teszi a rendszer és grafikai beállítások elvégzését. Számos opcióval teljes körűen tájékoztatja a felhasználót a keresés és lejátszás adatokról is.

A kiterjedt menürendszerben részletes beállításokat végezhet a 4K lejátszásra vonatkozóan, sőt képes azokat megjeleníteni is. Véleményem szerint ezt csak nagyon közelről lehet jól látni, ezért valószínű, hogy arra találta ki a gyártó, hogy a szórakoztatás élményt fenntartsa, élvezni azt inkább a csatlakoztatott TV képernyőn érdemes.

Ha szétnéz a menüben, analóg kijelzés módot is talál a retro stílus, és lapozós mellett. Ez hasonlít az 1960-as években divatos órás rádiók kijelzés módjára, sőt ahhoz hasonlóan még ébresztés hangjelzést is választhat.

Mérési eredmények:

Annak ellenére, hogy a Rose az ambiciózus 100W csatornánkénti kimeneti teljesítményt adja meg a specifikációban, a Texas Instruments TPA3244 PurePath D-osztályú erősítő modul a gyártója szerint 50 W 8 ohmra képes hídban. Az RS201E valós mért kimeneti teljesítménye 2x33W 8 ohm, illetve 2x60W 4 ohm terhelésen. Dinamikus terhelés esetén 105W 2 ohmon, illetve 100W 1 ohmon. A torzítás mindkét esetben 1% alatt marad.

A fenti ábrán a fekete a 8 ohm, a piros a 4 ohm, a kék a 2 ohm, a zöld pedig az 1 ohm. A maximális kimeneti áram 10 A.

A gain +28,6 dB, és az A-súlyozott jel/zaj viszony a technológiának köszönhetően kiváló 87,2 dB. A torzítás 0,001% a középtartományon 1W 8 ohm terhelésen, amely 0,016-ra emelkedik 10 W-on. 10 kHz-től 0,06-0,3%, 20 kHz-ig 1-10 W között. A kimeneti szűrésnek betudható módon a 0,08 ohm kimeneti impedancia 2 ohmra emelkedik 20 kHz-en. Az átvitel eléggé terheléstől függő, +1,1 dB 8 ohm 20 kHz, -0,4 dB 4 ohm és -3,5 dB 2 ohm, ami azt jelenti, hogy kicsit hajlamos a fényes hangra.

A Rose RS201E ES9018K2M bázisú DAC és előerősítő fokozata nagyon tiszta, és egészen zajmentes. 111 dB A-súlyozott jel/zaj viszonyra képes maximális 3,15 V kimeneti jelszinten, 165 ohm kimeneti impedancia mellett (ez 345 ohmra emelkedik 20 kHz-en)

Van ugyan némi fázis zaj a jitter mellett, de a kollerált oldalsávokon nagyon alacsonyak, mindössze 15 psec minden mintavételezés rátán. A felbontás jó, 0,2 dB ingadozás alatt marad a teljes 100 dB dinamika tartományon. A szélessávú torzítása 0,0003%. A gyári beállítás szerinti standard lineáris szűrő 115 dB elnyomást ad 48 kHz-192 kHz mintavételezés frekvencián.

A fenti ábrán a torzítás és a 24 bites digitális 120 dB feletti kimeneti jelszint figyelhető meg. 1 kHz fekete, 20 kHz kék.

Egyéb mérési eredmények:

Folyamatos kimeneti teljesítmény THD 1% alatt, 8/4 ohm: 33 W/60 W

Dinamikus teljesítmény THD 1% alatt, 8/4/2/1 ohm: 33/60/105/100 W

Kimeneti impedancia pre/végfok: 165-345 ohm/0,079-1,93 ohm 20 Hz – 20 kHz

Frekvencia átvitel 20 Hz-20 kHz/100 kHz: -0,0 – +1,1 dB/-0,1 dB

Jitter SPDIF/USB: 20 psec alatt/10 psec alatt

A-súlyozott jel/zaj viszony DAC/végfok: 111,2 dB/87,3 dB

Torzítás DAC 0 dBf/végfok 10 W: 0,0016-0,01% / 0,0012-0,25%

Teljesítmény felvétel Idle/névleges/készenlét: 14 W / 90 W / 1 W

 

 

Írta: Andrew Everard

Mérés: Paul Miller

2022. április 25
Forrás/képek: hi-finews.com

Forrás: Audiophile-szalon.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció