Hírek, újdonságok

McIntosh MX100 AV processzor bemutató - Parttimeaudiophile

bartimex
2022.11.05 15:59
McIntosh MX100 AV processzor bemutató - Parttimeaudiophile

Miért foglalkozik a Part-Time Audiophile egy 11-csatornás McIntosh házimozi processzorral?



Nem titok, hogy a csapatunk minden tagja zenerajongó, és elsősorban kétcsatornás rendszereken hallgatjuk a muzsikákat. Nálam otthon is van egy csodálatos sztereó rendszer, de a nappaliba TV készüléket, HDMI forrásokat és háttér hangfalakat is be kellett tennem a filmnézéshez. Ugye milyen egyszerű? Csak csatlakoztatom a videó forrásokat a processzor bemenetéhez, és a kedvenc erőerősítőmön aktiválom a Home Theatre Pass Through funkciót. A gyermekeim meg azonnal ott teremnek, és hallgatni kezdik a néha borzalmas minőségű tömörített hangot, amit a műholdas TV és a videó streaming szolgáltatók küldenek a kép mellé.

 

 

 

A HDMI források közös szobába való integrálása volt a leginkább súrlódásokkal teli időszakom. Az aktuális HDMI szabványokra ugyanis a legtöbb gyártó fütyül, emiatt összeférhetetlenség állhat elő. Nap közben meg senki nem akarja tini gyermeke hívását felvenni, hogy miért nem jön hang vagy kép miközben a kedvenc Stranger Things sorozatát nézné.

 

Az igényem egyszerű volt – szerintem. Mutassanak egy olyan eszközt, amely négy vagy hat HDMI bemenettel rendelkezik, emellett támogatja a 4K HDR, és Dolby Vision forrásaimat. További igényem volt a gyors HDMI váltás lehetősége, valamint az, hogy hangminőségben illeszkedjen a rendszerem többi készülékéhez. Nem akartam lemondani az IP vezérlésről, vagy a Control 4 vezérlésről, és elvárásom volt, hogy egy távvezérlővel használható legyen mindenem. A mai napig nem találtam ilyen házimozi processzort.

 

Az elmúlt két évben együtt éltem egy Emotiva RMC-1L (3.395 USD), de ez nem az a készülék, amit jó szívvel tudnék ajánlani, ám jobbat nem találtam. Megtartottam a rendszerben, mert elfogadható hangminőséget nyújtott, de az instabil működése, és a Control 4 vezérlés mód hiánya gyakran felbosszantott.

 

Milyen változás történt? Úgy érzem, hogy végre megtaláltam azt a magas minőségű terméket, amely minden aktuális HDMI forrásomat fogadja, emellett Control 4 kompatibilis. A neve McIntosh MX100 AV processzor (6500 USD), és hab a tortán, hogy kényelmesen befért a Hi-Fi állványomba.

 

 

Az MX100 általános bemutatása:

 

Papíron a McIntosh MX100 nagyon szerénynek tűnik 4 HDMI bemenettel, két további digitális koaxiális és optikai bemenettel, és egy rakás XLR szimmetrikus kimenettel, amire a Dolby Atmos konfigurációhoz szüksége lehet. Mindez egy szolid, mindössze 2U méretű állványba és rack-be is szerelhető dobozba zárva.

 

Megkérdeztem a gyártót, hogy kinek építették az MX100-at?

 

„Az MX100 elsősorban az installációs piac igényeinek kielégítésére épült, de megállja a helyét a normál Hi-Fi állványokon is. Úgy véltük, hogy a minden elképzelhető csatlakozási igény kielégítése negatívan befolyásolná a minőségét, ezért a legfontosabbak mellett döntöttünk, így 2U magasságban elfért. Ez a kialakítás lehetővé teszi a rendszer vezérlést 7.2.4 csatornáig.”

 

Azt is szerettem volna tudni, hogy milyen a többi általuk gyártott processzorhoz képest?

 

„ Az MX100 különlegessége, hogy csak digitális bemeneteket kínál, így megépíthető volt 2U méretben, és web bázisú setup beállításokkal kezelhető. A többi AV processzorunk számtalan analóg és digitális hangjel, és képjel bemenetet kínál, de az MX100 csak a legfontosabbra hagyatkozik, és nem skálázza fel a videó jelet sem.”

 

Minden amit elmondtak, zene volt a füleimnek. Számomra pont feleslegesek lettek volna a nagyobb processzoraik által biztosított sokféle bemenet, és a videó felskálázás. Egyenlőre számomra tökéletesnek tűnik, de lássuk mit tud.

 

 

A kicsomagolás:

 

Mielőtt rendszerbe illesztettem volna, kicsomagoltam, és feltettem az ebédlő asztalra. Készüljön fel arra, aki McIntosh készüléket csomagol, hogy a dobozban másik dobozt fog találni. A belső rejtette az AV processzort, és a beállító mikrofont.

 

Control 4 integráció:

 

Mivel még midig az ebédlő asztalon várakozik a McIntosh, a bekapcsolásához elegendő volt az otthoni hálózat kábelt, és a tápfeszültség bemenetet csatlakoztatni. Felhívtam a területileg illetékes Control 4 dealert, aki a HomeTechonomics képviselője. Jeff Chen távolról hozzáadta a rendszeremhez, ami kevesebb, mint 10 percet vett igénybe. Hozzárendelte a HDMI bemeneteket a megfelelő forrásokhoz, és konfigurálta a D’Agostino Momentum HD előerősítőmet Home Theatre Passthrough módra, mikor az MX100-at akarom használni. Ilyen módon a rendszer vezérlésemen keresztül tudom majd a processzor hangerejét változtatni. (erre nem volt a korábbi készüléken lehetőség)

 

 

Aztán fogtam a rendszer távvezérlőmet, és kiválasztottam a Netflix forrást. A rendszer bekapcsolta a McIntosh processzort, átállította a megfelelő bemenetre, és átkapcsolta a D’Agostino előerősítőt is, hogy a front hangfalak vezérelhetők legyenek a végfokokon keresztül. Tökéletes. Legalábbis eddig.

 

Kivettem az Emotiva-t az állványomból, és betettem helyére a McIntosh MX100-at. Felhasználtam az alkalmat arra, hogy frissítsem kicsit a HDMI kábelezésemet. Az összes forrást az Audioquest HDMI 48 Cinnamonokra cseréltem. Kipróbáltam más kábellel is, de arról később írok. A HDMI kimenet kábel be van fűzve a falba. Ez egy régi Analysis Plus modell, de mivel macerás lett volna, nem cseréltem. Eddig szerencsére jól szolgált. Nagyon egyszerű volt az állványba szerelni a processzort, a gyártó minden támogatást megad a kezelési útmutatóban, csak a csavarokat húzták nagyon feszesre, ezért ezzel is később fogok foglalkozni.

 

A web konfiguráció:

 

Miután minden kábelt csatlakoztattam, alaposabban ránéztem az előlapra. A többi McIntosh processzor előlapján több kijelző és gomb van, mint egy 747-es pilóta fülkéjében, és külön egyetem kell a használatukhoz. Itt erről szó sincs, a fiúk csak a legszükségesebbeket tartották meg. Be-kikapcsolás, bemenet választás, és hangerő. Mi másra lenne még szükség?

 

 

Leültem a hallgatási pozíciómba, ölembe vettem a laptopomat, és kényelmesen elvégeztem a szükséges első beállításokat. Még az IP cím kiderítéséhez sem álltam fel, mert az Unifi Network App megsúgta.

 

 

Korábban a surround processzorok beállításával mindig meggyűlt a bajon. Rejtélyes menü felépítésekben kóboroltam folyamatosan, mire megtaláltam amire szükségem volt. Jelen esetben nem. A McIntosh web menüje eddig a legjobban áttekinthető, amivel dolgom volt a csúcskategóriában. Nincs utólagos gondolat, és toldozás-foltozás, mintha egy tapasztalt installátor tervezte volna. Köszönet érte!

 

10 perc alatt hozzárendeltem, és átneveztem a bemeneteket, és konfiguráltam a hangszóró rendszeremhez. Távolságokat és az egyes csatornák hangerejét is beállítottam a Wilson Audio Alexx V hangfalaimon. A kezelési útmutatót még csak elő sem kellett vennem, mert minden olyan egyértelmű volt.

 

Az MX100 első használata:

 

Mindent csatlakoztattam, a rendszert konfiguráltam, a Control 4 távvezérlő beprogramozva, ideje mindent kipróbálni. A kimenetét a Sony Oled 65 AF8 TV készülékemhez csatlakoztattam, és mind a négy 4K HDMI forrásomat kipróbáltam. Ellenőriztem a lehető legjobb videó beállításokat, de semmi gond nem volt a HDR kapcsolatokkal. A Dolby Vision is tökéletesen működött a Roku Ultra forrásról. Ez óriási előre lépés volt a korábbi állapothoz képest. Akkor ugyanis a 4K elérhető volt, de a HDR engedélyezéssel instabillá vált a kapcsolat, az Emotiva pedig a Dolby Vision színmélységen képtelen volt működni. Mindig azt hittem, hogy a falba befűzött régi kábelem a probléma forrása, de mint kiderült, nem. A McIntosh kb. 1 másodperc alatt kapcsol át villódzás nélkül, a korábbi processzoromon ez 2-5 másodpercig tartott villódzással fűszerezve.

 

Megkérdeztem a gyártót, hogy sikerült a megbízható átkapcsolást megvalósítani?

 

„Valójában nagyon kevés tényleg nagy sebességű HDMI közül lehet válogatni, és ezeket a szoftvertől függően lehet csak beépíteni. Az MX100 Panasonic gyártmányú HDMI IC készletet használ, aminek testre szabtuk a szoftverét a stabilabb működés érdekében.” Olyan boldog voltam, hogy az Emotiva processzort becsomagoltam, és neki ajándékoztam az öcsémnek, eszembe nem jut többet használni. Remélem nem olvassa ezt a bemutatót.. (sajnos megtette)

 

Valójában megváltás volt a rendszeremben az MX100, de hogy ott is maradhasson meg kell győznie a hangjával is, ellenkező esetben tovább kell keresgélnem.

 

HDMI kábel mizéria:

 

Az első telepítéskor használt kombináció jól működött a 4K HDR, és Dolby Vision anyagokon. A rendszert 3 hónapig teszteltem. A Cinnamon 48 HDMI az egyik legjobb választás ár érték arányt figyelembe véve. Hogy más verziókkal is összehasonlíthassam, megkértem az AudioQuest képviselőjét, hogy küldjön még kábeleket. Tényleg kíváncsi voltam arra, hogy van-e jelentős különbség egy extrém drága kábellel. Rendszerbe kötöttem a Dragon 48 HDMI kábelt. Egy egész délutánt áldoztam két kábel összehasonlítására. Nem csoda történt, hanem az apró hang részletek megjelentek. A színész sóhajtása, a háttér csendessége miatt jobb a Dragon.

 

Sokan feleslegesnek ítélik ezt a dolgot, és azzal intézik el, hogy egy HDMI vagy működik, vagy nem. Én határozottan éreztem a különbséget, és fel is hívtam Gart Powelt, hogy magyarázza el a két kábel közötti eltérést.

 

„Annak ellenére, hogy az indukált zaj befolyásolja a jittert, a teljesítmény elsősorban a sok oktávon eloszló zaj mennyiségén múlik. Nagyon fontos ezek elvezetése, vagy csillapítása, mert a legjobb szűrő áramkörök sem képesek nullára csökkenteni a rádiófrekvenciás tartományon bejutó zaj hatását. A zaj tehát biztosan bejut, de a mértéke a legfontosabb kérdés. A maszkolás hatásának minimalizálása által javul a digitális átvitel minősége. Úgy a Dragon, mint a sokkal olcsóbb Cinnamon is pontos impedancia illesztéssel rendelkezik, a különbség az átvitel linearitásában, és a zaj csillapításában keresendő.

 

McIntosh MX100 meghallgatás:

 

A stabilitási problémáktól eltekintve a korábbi Emotiva készülékem is jól teljesített. A családon által kezdeményezett távsegítség hívások száma nullára csökkent. Nem számítottam arra, hogy a McIntosh ESS DAC-ja jelentős előrelépés lenne. Nagyot tévedtem.

 

Nem használok center hangfalat, mindig is fantom centert használtam, mert nem szerettem igazán a dialóg sávot, egyszerűen többre vágytam. El nem tudom képzelni, hogy minek a hatására, de egyszer csak szükségét éreztem a center hangfalnak. Rendeltem egyet a Wilsontól.

 

Összefoglalás:

 

A teszt kezdete előtt egyszerű kívánságaimat szerettem volna megvalósítani, amit korábban már felsoroltam. A McIntosh MX100 minden várakozásomat felülmúlta. A 2 U méretű készülék természetessé tette a használatot, egyszerűen beállítható. Sziklaszilárd 4K HDMI stabilitás mellett a Control 4 is kiválóan használható. Ez korábban nem volt ennyire természetes, újra kellett indítani az eszközöket, és nehézkes volt a használat. Most pedig minden működik. Csak így egyszerűen.

 

A hangteljesítménye fantasztikus, talán a legjobbnak nevezném azok közül, amik eddig a hallgató szobámban jártak. Bebizonyította, hogy helye van a dCS és D’Agostino készülékekből épített rendszeremben.

 

 

Tökéletes? Majdnem! Íme a kívánság listám: Adjanak hozzá még két HDMI bemenetet, mert néggyel ugyan elvagyok, de gondolnom kell a jövőre is. Az Audyssey szobakorrekció számomra nem igazán jelentett segítséget, igaz nem vagyok biztos abban, hogy a szobám sok korrekcióra adna okot.

 

Értékelés:

 

A McIntosh MX100 túlteljesítette az elvárásaimat. Ha jó AV processzorra van szüksége egy dedikált mozi szoba kialakításához, vagy ha HDMI forrást akar sztereó rendszeréhez illeszteni, ne keresgéljen tovább. Az MX100 az egyik legjobb választás. Én megvettem magamnak.

 

Utolsó jó tanácsom pedig az, hogy ne spóroljon a HDMI kábelekkel. Tapasztalatom szerint a Cinnamon 48 is jó volt, de a Dragon sokat javított a hangzáson.

 

 

Írta: Mohammed Samji

 

2022. Szeptember 30
Forrás és képek: Parttime Audiophile/Mohammed Samji

 

 

 

Forrás: Audiophile-Szalon.hu