Hírek, újdonságok

McIntosh C22 MKV bemutató - Lbtechreviews

bartimex
2022.11.10 09:02
McIntosh C22 MKV bemutató - Lbtechreviews

A legújabb McIntosh C22 sztereó elektroncsöves előerősítő nem teljesen új. Korábban láthattuk C70 néven, amit 2019-ben a gyártó 70 éves fennállása alkalmából újra kiadtak. A most futó C22 az ötödik generáció, amelynek megjelenése hajaz a C70-re. Az előlap felén megtalálható a festett üveg front panel, alatta pedig a mechanikus kapcsolók igazi retro hatást kölcsönöznek neki.

Egy 12AT7, és öt darab 12AX7A elektroncső végzi az erősítést. A csövek a fedőlap üvege alatt láthatók. Ugyanezt az analóg felépítést lehet megtalálni a McIntosh C2700-ban is, de az tartalmaz egy 32 bites DAC egységet is.

 

 

A C22 viszont teljesen analóg konstrukció, amiben nagyon jó minőségű MM és MC lemezjátszó előerősítő van beépítve. A hátlap két XLR bemenetével együtt összesen hét analóg forrás csatlakoztatható hozzá.

 

A fejhallgató kimenete a Headphone Crossfeed Director (HXD) áramkörrel a hangfalhoz hasonló hangzás előállítására képes egyéni zenehallgatáskor.

 

Két pár XLR kimenethez csatlakoztathat végfokokat és/vagy aktív szubot. 3,5 mm-es kimenetein keresztül más McIntosh készülékek bekapcsolás vezérlését is el tudja végezni.

 

 

A lemezjátszó előerősítők:

 

Az előlap kezelő elemek áttekinthetők. A bemenet választó alatt mély és magas hangszín szabályzók vannak. A bemenetválasztó rövid megnyomásával csendesítést aktiválhat. A másik oldalon a hangerő gomb alatt a phono bemenetek beállítását módosíthatja. A hangerő gomb lenyomva tartása közben elforgatva balanszot szabályozhat.

 

Az MM és MC hangszedők bemenet lezárásai hét állású kapcsolóval választhatók ki. Az MM 50-350 ohm, az MC 25 ohm és 1 kiloohm között kapcsolható át. Kapacitás választásra, vagy erősítés fokozat átkapcsolásra nincs lehetőség. A bemeneti érzékenységek fix beállításban vannak MM 4,5 mV, és az MC 0,45 mV értékre van belőve.

 

Digitális forrás, vagy streaming funkciós eszköz csak külső DAC-on keresztül csatlakoztatható. A McIntosh MS500 például egy jó alternatíva a hálózati lejátszásra. Amennyiben több bemenetre, és/vagy beépített DAC funkcióra van igénye, a McIntosh C2700 a javasolt modell, ebben ráadásul a phono fokozat is magasabb kategória.

 

 

A hang:

 

Az előerősítőt a szintén Binghamtonból származó MC1502 csöves végfokomhoz csatlakoztattam. A páros az élő koncertekre emlékeztető hangzást nyújtott kiváló színpad ábrázolással. A C22 MKV ragyogást és melegséget kölcsönöz a zenének, és néhány sorral közelebb visz a színpadhoz, hogy semmiről ne maradjak le. A hang nem 100%-ig semleges, de 100%-ban magával ragadó. Ha analóg lemezjátszót csatlakoztatok a phono bemenetéhez, mélységet, szép tonalitást és dinamikát ad a vinyl hangnak. Olyan jól szól, mint a többnyire igen drága önálló lemezjátszó előerősítők.

 

Az analóg bemenetei ugyanolyan zajmentesek mint a phono. Nem probléma a feltekert hangerő két műsorszám között, mert nem hallatszik semmi.

 

Az bizonyos, hogy csöves végerősítővel kiválóan teljesít, de én személy szerint nem haboznék félvezetős végfokhoz használni. Ha úgy érzi, hogy kevés az erő a rendszerében, vagy több mélységre vágyik, félvezetős végfokkal párosítva kiváló megoldást jelenthet.

 

Következtetés:

 

A McIntosh C22 MKV nem azok számára épült, akik a hangot rack állványba kényelmesen akarják berendezni. Sokkal inkább azok számára készült, akik vonzódnak a retro formatervekhez, és hangzáshoz. Ha például bakelitről szeret zenét hallgatni, C22 kiváló rendszert alkothat egy szép lemezjátszóval. Úgy az elektroncsöves, mint a félvezetős végfokoknak is tökéletes partnere lehet.

 

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

 

 

 

Írta: Lasse Svendsen

 

2022. 04. 10.
Forrás és képek: LBTechreviews

 

 

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu