Hírek, újdonságok

Pro-Ject Phono Box S3 B – Szimmetrikus phono előerősítő

bartimex
2022.11.19 08:52
Pro-Ject Phono Box S3 B – Szimmetrikus phono előerősítő

A Pro-Ject Box Design S sorozat új phono előerősítője a Phono Box S3 B, aminek az a különleges tulajdonsága, hogy egyaránt rendelkezik aszimmetrikus és szimmetrikus ki- és bemenetekkel.

 

 

A szimmetrikus jelvezetés az aszimmetrikushoz képest kevésbé érzékeny a környezeti elektromos és mágneses zavarokra, biztosítva ezzel a zene magasabb szintű élvezetét. A Box Design S sorozat tagjai tökéletesen követik a Pro-Ject filozófiát, ami szerint olyan termékeket fejlesztenek, amelyek a lehető legjobb eredményt nyújtják a lehető legalacsonyabb áron, így egy különösen széles felhasználói kör számára érhető el a magas szintű zenehallgatás.

 

A Pro-Ject Audio elektronikánál eddig csak az RS sorozat tagjai rendelkeztek szimmetrikus kimenetekkel. Az új Phono Box S3 B-vel először jelent meg ez a tulajdonság belépő szintű termék esetén. A Phono Box S3 B a bemenettől a kimenetig teljes dual-mono jelúttal van kiépítve. Ez a megoldás a vinil lemezek szerelmeseinek különösen vonzó áron kínál olyan phono előerősítőt, amely a megfelelő lemezjátszókat használva a lehető legjobb eredményt garantálja.

 

Külalak

 


Mint a többi Pro-Ject elektronika, a Phono Box S3 B is azonos megjelenésű sorozatának többi tagjával. Egyszerű acéllemez doboz, csiszolt vagy eloxált fekete alumínium előlappal. A front oldalon van néhány nyomógomb, amivel a különböző hangszedőkhöz állítható az eszköz. Itt találhatók a beállított paraméterekről tájékoztató visszajelző LED-ek is. A beállítási lehetőségeket később tárgyaljuk. A hátoldalon kaptak helyet az eszköz szimmetrikus és aszimmetrikus ki- és bemenetei, valamint itt található a szükséges 18 V egyenfeszültségű adapter csatlakozója is.

 

Elektronika

 


Az új Pro-Ject Phono Box S3 B fejlesztésének az volt a célja, hogy a lehető legjobb minőségű jelfeldolgozással optimális eszközként szolgáljon a lemezjátszós zenehallgatáshoz. A dual-mono felépítés esetén a bal és jobb csatorna jelei egymástól független, de teljesen azonos úton haladnak, biztosítva ezzel a legkisebb áthallást a csatornák között. A Phono Box S3 B a teljes jelútban dual-mono kiépítést kapott.

 

 

Az eszközön megtalálhatók az ebben a kategóriában szokásos RCA be- és kimenetek, valamint a lemezjátszó földelési csatlakozó, természetesen ezek “csak” aszimmetrikus jeltovábbításhoz. A zavarmentesebb szimmetrikus jelvezetéshez a bemenet egy 5 pólusú mini XLR csatlakozót kapott. Ehhez használható a Pro-Ject kínálatában is megtalálható mindkét végén 5 pólusú mini XLR csatlakozóval felszerelt kábel. Ha a csatlakoztatni kívánt lemezjátszó nem rendelkezik szimmetrikus kimenettel, akkor az aszimmetrikus bemenethez csatlakoztathatjuk a megfelelő RCA kábellel. A kimeneten a szimmetrikus erősítőkhöz való csatlakozást egy normál méretű XLR csatlakozó teszi lehetővé.

 

Diszkrét felépítés

 


A Pro-Ject Audio a Phono Box S3 B esetén nem alkalmaz integrált áramköröket. Az eszköz kizárólag jó minőségű diszkrét áramköri elemeket tartalmaz. A Pro-Ject Audio szerint ezzel érhető el a legmagasabb hangminőség.

 

Fél-passzív RIAA korrektor

 


A lemez vágásánál a megfelelő hosszúságú műsoridő valamint a jobb jel/zaj viszony elérése céljából RIAA korrekciót kell alkalmazni, ami az 500 Hz alatti tartomány csillapítását és a 2122 Hz feletti tartomány emelését jelenti. A phono erősítőkben található RIAA korrektor a lemez lejátszásakor az eredeti frekvencia menetet kell, hogy visszaállítsa a vágásnál alkalmazott korrekció fordított alkalmazásával. A szimmetrikus jelátvitel után -az eszköz bemeneti fokozatában – megtörténik a zajkioltás és a már zavar mentes jel ezután kerül a félpasszív RIAA korrektorra.

 

A RIAA korrektor által módosított jel egy szimmetrikus erősítő fokozaton keresztül van az XLR kimenetekre van kapcsolva. Így az Phono Box S3 B-ből kilépő jel ismét szimmetrikusan továbbítható. Az aszimmetrikus kimenet RCA csatlakozói viszont közvetlenül a RIAA korrektortól kapják a jelet. Az Phono Box S3 B RIAA korrektora meglehetősen pontosan követi az elméleti ill. az előírás szerinti korrekciós görbét. A 20 Hz-20 kHz-ig terjedő tartományban mindössze 0,3 dB tűréshatáron belül marad az eltérés.

 

Kompatibilitás MC és MM hangszedőkkel

 


Az új Pro-Ject Phono Box S3 B másik egyedülálló tulajdonsága a különféle hangszedőkhöz való igazítási lehetőségek széles skálája.
Minden lényeges paraméter közvetlenül az előlapról állítható be. A Pro-Ject Phono Box S3 B egyformán alkalmas MM (mozgó mágneses) és MC (mozgó tekercses) hangszedőkhöz.

 

 

A bemeneti impedancia 10 Ohm, 50 Ohm, 100 Ohm, valamint 1 kOhm és 47 kOhm között választható, a bemenet kapacitása pedig 50, 150, 300 és 400 pF lehet. Az erősítés is választható, 40, 45, 60 és 65 dB lehet. A szimmetrikus XLR kimenet kétszer nagyobb (6 dB-lel magasabb) jelet szolgáltat, mint az aszimmetrikus. Ha szükséges szubszonikus szűrő is alkalmazható, ami 20 Hz alatt 18 dB/oktáv meredekséggel csillapít.

 

Meghallgatás

 


A Phono Box S3 B-t egy szimmetrikus kimenetű lemezjátszóval az X2 B-vel próbáltuk ki. Az X2 B mellé kaptunk egy mini XLR csatlakozókkal ellátott kábelt is, ezzel kapcsoltuk össze a két eszközt. Ebben az esetben nem kell RCA kábelek esetén alkalmazott külön földelést csatlakoztatni, mert a mini XLR kábel mindezt magába foglalja. Elsőként beállítottam a hangszedőre vonatkozó paramétereket.

 

A beállítás a Pro-Ject ajánlása az Ortofon Quintet Red hangszedőre vonatkozóan a terhelő ellenállást 50Ω és a terhelő kapacitás elméletileg az alacsony kimenetű MC hanszedőknél nem fontos beállítani. Menet közben a kapacitást átkapcsoltam 400 pF-ra. Úgy találtam, hogy ebben a beállításban egy leheletnyivel kerekebb a hangzás, így a teszt folyamán végig ezt a beállítást alkalmaztam.

 

A tesztanyagul – akárcsak az X2 B esetén – a Pro-Ject két 180 grammos kiadványa szolgált: Mahler – Symphony No.2 “Resurrection” és Lyn Stenley – Lost in Romance. Az S3 B-t ezen kívül meghallgattam az öreg Pioneer PL 640-es direkt hajtású lemezjátszómmal is amibe nagyszintű mozgómágneses hangszedő van helyezve (Pioneer PC-5 MC). Természetesen ehhez is hozzá állítottam a phono előerősítőt.

 

 

A meghallgatás mindkét lemezjátszó esetén azonos eredményt mutatott. Természetesen a cél nem a lemezjátszók összehasonlítása volt. Viszont mindkét lemezjátszót másik RIAA korrektorral is kipróbáltam. Az S2 B minden tekintetben jobbnak bizonyult. A frekvencia válasz kiegyenlített, hála a precíz RIAA korrekciónak. A hang teljesebb volt, teltebb mélyeket és sima magasakat, valamint jól definiált közepeket hallhattunk. A dinamika meggyőző volt.

 

A tér széles és kellően mély. A csatornák közötti alacsony áthallás ezen a ponton érhető tetten. Figyelni kell ez erősítés (gain) beállítására. 60 dB-es (1000x-es) erősítésnél már jelentkezik némi alapzaj és meglehetősen nagy a hangerő. Ha végerősítőn nem állítunk magas hangerőt, a zaj gond, mivel alatta marad a lemez alapzajának. Mindenképp alacsony hangerő szinttel kezdjük a beállítást. A megfelelő beállítás nagyon sokat segít a jó hang elérésében.

 

Összefoglalás

 


Eddig valamivel többet kellett fizetni egy szimmetrikus, diszkrét felépítésű phono előerősítőért, amit az MM és az MC hangszedőkhöz is tudunk használni. Az új Pro-Ject Phono Box S3 B mindezt különösen vonzó áron kínálja. Ezüst és fekete színekben kapható fa oldallappal vagy anélkül. Ha figyelembe vesszük az új Pro-Ject Phono Box S3 B árát és tulajdonságait, valószínűleg egyedülálló a piacon.

 

(Brindzik József)

 

 

 

 

 

 

Forrás: Sztereómagazin.hu